Danaos

Loutraki

 ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ *** *** ΤΗΛ. 27410 48385 ΚΑΙ 6972 556604

Ο Φλοίσβος και η Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας

Ο Σύλλογος Φλοίσβος, το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 7 μ.μ. “σας οδηγεί“ στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας

rom2

Ο Σύλλογος φλοίσβος Λουτρακίου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, διοργανώνει την εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας Λουτρακίου το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 7 μ.μ. Ευαισθητοποιημένοι ανάλογα ως και συνοδοιπόροι σε αυτό το χρονικό προσχωρούμε και εμείς παράλληλα με την δέσμευση και με αυτό ο σύλλογος μας, ο σύλλογος οικιστών Κατουνίστρας - Σουρλά θα πρέπει και θα δώσει αναμφίβολα το παρών ή την εμφάνισή του την ημέρα αυτή με οιονδήποτε τρόπο.

 

rom3

Τα εύσημα αποδίδονται προκαταβολικώς στο Δ.Σ. του Φλοίσβου Λουτρακίου και των παραγόντων του ενώ χαιρετίζουμε κι εμείς σαφώς την ενέργεια αυτή που διαφαίνεται πως σκοπό έχει την ίδια την αναβάθμιση της περιοχής μας πέρα από την βαρυσήμαντη ιστορική της αναφορά ή καταγραφή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και αξίζει κανείς να ξεναγηθεί από την υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγο κ. Ζωή Ασλαματζίδου ώστε να ενημερωθεί σχετικά με την προσπάθεια του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος που έχει ξαναρχίσει τα τελευταία χρόνια.

rom4

Η όμορφη αυτή βραδιά υπόσχεται αρκετά και θα κλείσει με τη συναυλία από τους μαθητές της Μαδριγαλείου Μουσικής Σχολής Κορίνθου, αφιερωμένη στον αλησμόνητο Μάνο Χατζηδάκη.
Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καθηγητής κιθάρας και εκλεκτό μέλος του Συλλόγου Φλοίσβου Λουτρακίου, ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου που οργανώνει συν τοις άλλοις με μεγάλη επιτυχία και το Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου.

rom5

Με σύνθημα λοιπόν εμπνευσμένο από το Δ.Σ. του φλοίσβου.

"Όλοι οι δρόμοι το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιουλίου οδηγούν στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Κατουνίστρας Λουτρακίου"

Σας περιμένουμε με χαρά
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δαναού Κατουνίστρας - Σουρλά Λουτρακίου

 

Δείτε πρώτες αναφορές για την Ρωμαϊκή έπαυλη :

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Κατουνίστρα Λουτρακίου

rom6

Η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε σημαντικά ευρήματα στην περιοχή Κατουνίστρα του Λουτρακίου, που μαρτυρούν την σπουδαιότητα του Ισθμού κατά την αρχαιότητα.
Επίσης τα ευρήματα αποτελούν μαρτυρία της ανάπτυξης του θερμαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με κοινοποιήσεις ειδικών, στη διάρκεια εκδήλωσης, με αφορμή τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου στην περιοχή, που περιελάμβανε και ξενάγηση στον χώρο. Η συστηματική ανασκαφή γίνεται με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος ανασκαφικής έρευνας η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται δίπλα στην ομάδα, βοηθοί και συμπαραστάτες.
Έχει δε αποκαλύψει έως σήμερα μια μεγάλου μεγέθους, πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλη, με βοηθητικές εγκαταστάσεις, και παραπλεύρως λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων.
Τα έως τώρα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την ύστερη αρχαιότητα, αφού η έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

rom7

Η περιοχή του Ισθμού κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, παρουσίαζε ανάπτυξη και αποτελούσε ζωηρό εμπορικό, αστικό κέντρο. Είναι εποχή άγνωστη και η έπαυλη βοηθάει στην κατανόησή της.

Το δε λουτρικό συγκρότημα είναι λογικό λόγω της επιφάνειάς του να μην ανήκει αποκλειστικά στην έπαυλη αλλά να χρησιμοποιείτο ευρύτερα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη του θερμαλισμού στην περιοχή του Ισθμού - Λουτρακίου, από τα αρχαία χρόνια.

rom8

Η έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα, όπως λείψανα ναού κλασσικής εποχής, ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, δίδουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελούς οικισμού και στους κλασσικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους ρωμαϊκούς χρόνους, ως «Θέρμαι».

rom9

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει τον Πολιτισμό μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους νομούς και με έργα προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. ευρώ, για την ανασκαφική έρευνα στη περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου, σημείωσε ο Απόστολος Παπαφωτίου και πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως σχεδιάζει μαζί με τον δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, τους συλλόγους και τους άλλους φορείς την ολοκλήρωση της ανασκαφής, στηρίζοντάς την με κάθε τρόπο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ανοικτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Παραβρέθηκε και ο Λουτρακιώτης περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης

http://floisvos-loutraki.blogspot.gr/2016/06/blog-post_30.html?spref=fb

Καπέλλος Κωνσταντίνος

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατα άρθρα

Βρείτε μας στο FaceBook